Duurzaamheidsstrategie: hoe maak en implementeer je die?

Inleiding

In onze snel veranderende wereld is het duidelijk: bedrijven moeten meer doen dan alleen winst maken. Ze moeten goed zijn voor onze planeet en de mensen die erop leven. Dit is belangrijk omdat iedereen, van de investeerders in uw bedrijf tot uw werknemers of uw klanten, nu kijkt naar hoe bedrijven helpen een betere wereld te maken.

Een sterke strategie voor duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu en de maatschappij, maar het is ook slim voor uw bedrijf. Het kan u helpen nieuwe kansen te vinden, te innoveren en u te onderscheiden van concurrenten. Een goede duurzaamheidsstrategie gaat over meer dan alleen groen zijn. Het gaat ook over eerlijk zijn, zorgen voor uw werknemers, en goed en eerlijk zakendoen.

Dit artikel is speciaal geschreven voor CEO’s en leiders van bedrijven die hun onderneming willen veranderen en duurzamer willen maken. We zullen uitleggen wat duurzaamheid is, waarom het belangrijk is, en hoe u het een centrale plaats in uw bedrijf kunt geven. Ons doel is om u praktische tips en adviezen te geven die u kunt gebruiken om uw bedrijf vooruit te helpen en tegelijkertijd een positieve impact op de wereld te maken.

We gaan het hebben over hoe u een duurzaamheidsstrategie opzet en uitvoert, de voordelen die het oplevert, en de valkuilen die u moet vermijden. Ook zullen we kijken naar bedrijven die al succes hebben met hun duurzaamheidsbeleid, om u te inspireren en te laten zien hoe het kan.

In korte tijd leert u alles wat u moet weten om uw bedrijf een leider te maken in duurzaamheid. Laten we samen deze reis beginnen en uw bedrijf klaarmaken voor een succesvolle, duurzame toekomst.

Dit artikel heeft ruim 5.700 woorden. Download het hier als je het een later wilt lezen.

Download PDF

Privacyvoorwaarden(Vereist)

 

Wat is Duurzaamheid en waarom is het van belang?

Als we het over duurzaamheid hebben, praten we eigenlijk over de toekomst – over hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze wereld een goede plek blijft om te leven, zowel voor ons als voor de generaties na ons. Duurzaamheid gaat over meer doen dan alleen zorgen voor het milieu; het gaat ook over zorgen voor mensen en ervoor zorgen dat ons bedrijf op een eerlijke en goede manier werkt.

Sustainable Development Goals: Wat zijn dat?

De Verenigde Naties hebben iets gemaakt dat de Sustainable Development Goals (SDG’s) heet, wat we in het Nederlands de Duurzame Ontwikkelingsdoelen noemen. Dit zijn 17 doelen die ons helpen te begrijpen wat we moeten doen om de wereld beter te maken. Ze gaan over van alles, van het stoppen van honger en armoede tot het beschermen van onze oceanen en bossen.

Voor bedrijven zijn deze doelen als een kaart die laat zien hoe we een positieve rol kunnen spelen in de wereld. Door onze bedrijven te richten op deze doelen, kunnen we helpen problemen op te lossen die echt belangrijk zijn, zoals het beschermen van het milieu, zorgen voor goede werkomstandigheden, en eerlijke kansen voor iedereen.

Synoniemen van duurzaamheid

Als we het over duurzaamheid hebben, gebruiken we soms verschillende woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen): Dit gaat over bedrijven die verder kijken dan winst. Ze zorgen ook goed voor mensen en de planeet.
 • ESG (Environmental, Social, and Governance criteria): Dit staat voor Milieu, Sociaal en Goed Bestuur. Het zijn richtlijnen die bedrijven helpen om op een verantwoorde manier te werken.
 • CSR (Corporate Social Responsibility): Dit betekent dat bedrijven zich bewust zijn van hun impact op de wereld en proberen positief bij te dragen aan de samenleving.
 • De drie P’s: People, Planet, en Profit: Dit idee zegt dat bedrijven moeten zorgen voor mensen (People), de planeet (Planet) beschermen, en natuurlijk ook winst (Profit) moeten maken, maar op een manier die goed is voor iedereen.

Het komt allemaal neer op het idee dat bedrijven niet alleen om geld draaien. Ze hebben ook de kracht en de verantwoordelijkheid om de wereld een betere plek te maken. Dat is waarom duurzaamheid zo belangrijk is. Het is goed voor de wereld, en het is goed voor het bedrijf. Mensen willen werken voor, investeren in, en kopen van bedrijven die iets terugdoen voor de wereld.

Door slim en met zorg te werken aan duurzaamheid, kunnen we onze bedrijven sterker en de wereld beter maken.

Wat is een Duurzaamheidsstrategie?

Een duurzaamheidsstrategie is jouw bedrijfsplan om de wereld een beetje beter te maken. Het is hoe je besluit om met je bedrijf positieve veranderingen te brengen, niet alleen voor je eigen winst, maar ook voor de planeet en de mensen erop. Laten we eens kijken hoe je zo’n strategie maakt.

Basis van de strategie: Een duidelijke visie en missie

Alles begint met een duidelijk idee: waarom wil je dat je bedrijf duurzaam is? Dit idee noemen we je visie. Het is jouw grote droom voor hoe je wilt dat de wereld eruitziet dankzij wat jouw bedrijf doet.

Naast een visie heb je een missie nodig. Dit is je plan over hoe je die visie werkelijkheid gaat maken. Het gaat over de specifieke dingen die je gaat doen om je bedrijf en de wereld beter te maken.

Het hebben van een sterke visie en missie voor duurzaamheid zorgt ervoor dat iedereen in je bedrijf hetzelfde doel voor ogen heeft. Het helpt je team te begrijpen waarom ze elke dag aan het werk gaan en hoe hun werk helpt bij het bouwen aan een betere toekomst.

Stappen: Hoe maak en implementeer je een duurzaamheidsstrategie?

Het opzetten van een duurzaamheidsstrategie lijkt veel op het plannen van een spannende reis. Volg deze stappen om je doel te bereiken:

 1. Start: Kies een team dat verantwoordelijk is voor het opstellen van de duurzaamheidsstrategie. Zorg ervoor dat deze strategie aansluit bij de visie en missie van je bedrijf en dat je steun krijgt van het management en de aandeelhouders.
 2. Interne analyse: Bepaal je huidige situatie. Hoe duurzaam is je bedrijf op dit moment? Dit gaat over alles, van je energieverbruik tot hoe je omgaat met je medewerkers. Het kan handig zijn om je huidige duurzaamheidsinspanningen te koppelen aan de 17 SDG’s. Deze analyse helpt je ook om snel te zien welke ‘quick wins’ je kunt behalen om de impact van je bedrijf te verminderen.
 3. Externe analyse: Onderzoek wat je partners in de keten (leveranciers en klanten) doen op het gebied van duurzaamheid en wat hun verwachtingen zijn. Kijk ook naar de duurzaamheidsinspanningen van je concurrenten.
 4. Prioriteiten en ambitie: Combineer je interne en externe analyses om de duurzaamheidsthema’s te identificeren die zowel intern als extern van essentieel belang zijn. Dit worden je focusgebieden. Bepaal ook hoe ambitieus je wilt zijn: wil je alleen voldoen aan de wetgeving, of streef je ernaar om People, Planet en Profit in balans te brengen?
 5. Strategie en actieplan: Met je ambities duidelijk voor ogen (Objective), stel je vast wat je grote doelen zijn (Goals). Dit kan variëren van het verminderen van afval tot het verzekeren van eerlijke productieprocessen. Vervolgens kies je je strategische acties (Strategies), bepaal je meetbare resultaten (Measures) en wijs je taken toe aan verantwoordelijken. Het is nu tijd om je plannen in actie om te zetten, te beginnen op kleine schaal en geleidelijk uit te breiden. Vergeet niet je voortgang zowel intern als extern te communiceren.
 6. Evaluatie en rapportage: Houd regelmatig je vooruitgang bij om te zien wat goed werkt en wat beter kan. Deze evaluaties helpen je strategie te verfijnen en nog effectiever te maken. Deel je ervaringen; dit is niet alleen goed voor je eigen bedrijf, maar kan ook anderen inspireren om duurzamer te worden.
Diversity and Inclusion in team at work
Stappenplan Duurzaamheidsstrategie
Inventarisatie duurzaamheidsinitiatieven
Niveaus van Duurzaamheidsambitie
Prioriteiten duurzaamheidsthema's
Duurzaamheidsstrategie samenvatting (OSGM)

Een duurzaamheidsstrategie is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces dat meegroeit met je bedrijf. Het allerbelangrijkste is om te beginnen, ervan te leren en continu te verbeteren. Onthoud: de grootste impact bereik je wanneer je je kernactiviteiten duurzamer maakt. Daar zou je focus moeten liggen.

Lees hier een case study over het maken en implementeren van een Duurzaamheidsstrategie door Stenton.

Tips bij implementatie van de Duurzaamheidsstrategie

Als je een duidelijke duurzaamheidsstrategie hebt, is de volgende stap het in actie zetten binnen je bedrijf. Maar hoe zorg je ervoor dat deze plannen werkelijkheid worden? Hier zijn wat concrete voorbeelden en methoden die je helpen om je duurzaamheidsstrategie effectief te implementeren.

Begin bij de basis: Zorg dat iedereen aan boord is

 • Train je team: Organiseer workshops en trainingen zodat iedereen begrijpt waarom duurzaamheid belangrijk is en hoe zij persoonlijk kunnen bijdragen.
 • Maak duurzaamheid deel van je cultuur: Laat zien dat duurzaamheid niet alleen een project is, maar een kernonderdeel van hoe je bedrijf werkt. Dit kan door kleine dingen, zoals het aanmoedigen van recycling op kantoor of het organiseren van teamactiviteiten rond milieubescherming. Onthoud: voorbeeldgedrag van leidinggevende is cruciaal hier. Walk The Talk.

Zet je plannen om in actie

 • Stel duidelijke doelen: Maak je duurzaamheidsdoelen specifiek, meetbaar, en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: “We zullen ons papiergebruik met 50% verminderen in het komende jaar.”
 • Wijs verantwoordelijkheden toe: Zorg ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar rol is bij het behalen van deze doelen. Dit kan betekenen dat je specifieke mensen aanwijst als verantwoordelijken voor bepaalde duurzaamheidsinitiatieven.

Volg je voortgang en blijf verbeteren

 • Gebruik de juiste tools: Er zijn veel hulpmiddelen en software beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je voortgang, zoals tools voor energiemanagement of afvalvermindering.
 • Vier je successen: Als je een doel bereikt, deel dit dan met je team en vier het. Dit helpt om het moreel hoog te houden en laat zien dat verandering mogelijk is.
 • Leer van je ervaringen: Niet alles zal perfect gaan. Zie fouten als leermogelijkheden en pas je strategie aan op basis van wat je hebt geleerd.

Voorbeelden van effectieve implementatie

 • Energie-efficiëntie verbeteren: Een bedrijf kan overstappen op LED-verlichting in al hun kantoren om energie te besparen.
 • Duurzamere materialen gebruiken: Een productiebedrijf kan kiezen voor gerecyclede of hernieuwbare materialen in hun productieproces.
 • Gemeenschapsprojecten ondersteunen: Een bedrijf kan investeren in lokale projecten die onderwijs of gezondheidszorg verbeteren, waardoor ze bijdragen aan de sociale pilaar van duurzaamheid.

Door deze stappen en voorbeelden te volgen, kun je jouw duurzaamheidsstrategie van een idee naar de realiteit brengen. Het belangrijkste is om te beginnen, betrokken te blijven, en open te staan voor aanpassingen onderweg. Samen kunnen we een verschil maken, niet alleen voor onze bedrijven maar ook voor de wereld.

Lees ons blog over de lessen van digitale transformatie bij de implementatie van je duurzaamheidsstrategie.

Verschil tussen Duurzaamheidsstrategie en Bedrijfsstrategie

Wanneer je een bedrijf runt, hoor je veel over strategieën. Je hebt een bedrijfsstrategie die gaat over hoe je bedrijf succesvol wordt. Dan heb je ook een duurzaamheidsstrategie, die gaat over hoe je bedrijf goed kan doen voor de wereld. Maar hoe verschillen deze twee van elkaar, en waar werken ze samen?

Wat is een Bedrijfsstrategie?

Je bedrijfsstrategie is het grote plan voor je bedrijf. Het gaat over hoe je winst gaat maken, groeien, en je concurrenten voorblijven. Deze strategie bepaalt alles, van de producten die je maakt tot de markten waarop je je richt. Het doel is duidelijk: succesvol zijn en blijven.

Wat is een Duurzaamheidsstrategie?

Een duurzaamheidsstrategie, daarentegen, richt zich op hoe je bedrijf positieve impact kan hebben op de wereld om je heen. Dit gaat over milieu, sociale verantwoordelijkheid, en goed bestuur. Het doel hier is niet alleen winst maken, maar ook een positieve kracht zijn voor verandering.

De verschillen

Het grootste verschil zit in het doel. Bij een bedrijfsstrategie draait alles om het bedrijf en zijn succes. Bij een duurzaamheidsstrategie gaat het om het bredere plaatje: hoe je bedrijf bijdraagt aan een betere wereld.

Een ander verschil is hoe ze uitgevoerd worden. Een bedrijfsstrategie kan zich richten op korte termijn winsten en groei, terwijl een duurzaamheidsstrategie vaak gaat over lange termijn doelen en het bouwen aan een duurzame toekomst.

De overlap

Maar het is niet allemaal zwart-wit. Een goede duurzaamheidsstrategie kan ook een sterke bedrijfsstrategie zijn. Door duurzaam te zijn, kun je nieuwe klanten aantrekken, beter talent aantrekken en behouden, en risico’s verminderen (denk aan klimaatverandering of nieuwe wetgeving). Dit betekent dat duurzaamheid je bedrijf ook sterker en succesvoller kan maken.

Samengevat

Terwijl een bedrijfsstrategie zich focust op het succes en de groei van het bedrijf, kijkt een duurzaamheidsstrategie naar hoe het bedrijf positief kan bijdragen aan de wereld. Maar, en dat is het mooie, deze twee strategieën kunnen hand in hand gaan. Een bedrijf dat slim is, gebruikt zijn duurzaamheidsstrategie om zijn bedrijfsstrategie te versterken, en andersom. Zo bouw je aan een bedrijf dat niet alleen vandaag succesvol is, maar ook morgen goed doet.

Lees ons blog over waarom je duurzaamheid moet integreren in de bedrijfsstrategie.

Top 7 Voordelen van een Duurzaamheidsstrategie

Een duurzaamheidsstrategie is niet alleen goed voor de planeet en de mensen, maar ook voor je bedrijf. Hier zijn de grootste voordelen op een rij:

 • Beter voor je merk: Mensen houden van bedrijven die goed doen. Door te laten zien dat je geeft om duurzaamheid, verbeter je de reputatie van je merk. Dit kan klanten aantrekken die dezelfde waarden delen. Onderzoek toont aan de merken met een ESG claim harder groeien dan niet duurzame merken.
 • Bespaar geld: Ja, echt waar. Door efficiënter om te gaan met grondstoffen en energie, kun je een hoop geld besparen. Minder verspilling betekent lagere kosten.
 • Trek talent aan: Goede werknemers willen werken voor bedrijven die iets positiefs bijdragen. Een sterke duurzaamheidsstrategie kan je helpen het beste talent aan te trekken en te houden. En zeker Gen Z medewerkers vinden dit belangrijk. Zij verkiezen een carrière die voldoening geeft en die in lijn is met hun waarden, boven “een baan voor het geld”.
 • Nieuwe kansen: Duurzaamheid kan de deur openen naar nieuwe markten en kansen. Misschien vind je wel een nieuwe niche voor je producten of diensten.
 • Betere relaties met investeerders en banken: Investeerders en banken letten steeds meer op duurzaamheid. Een goede strategie kan het makkelijker maken om financiering te krijgen. Het omgekeerde geldt ook: zonder duurzaamheidsplan krijg je minder makkelijk financiering en mogelijk ook een boeterente.
 • Verminder risico’s: Door nu al rekening te houden met dingen als klimaatverandering en nieuwe wetten, verminder je de risico’s voor je bedrijf op de lange termijn. Het gaat hier zowel om risico’s voor het eigen bedrijf als bij de toeleveranciers.
 • Inspireer je team: Als iedereen in je bedrijf samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel van duurzaamheid, kan dit je team motiveren en sterker maken. Vaak zien we de medewerkers beleving/ tevredenheid toenemen als de organisatie actief bezig is met duurzaamheid.

Een duurzaamheidsstrategie biedt dus niet alleen voordelen voor de wereld om ons heen, maar ook voor je bedrijf zelf. Het is een win-win situatie waarbij je goed doet, geld bespaart, en bouwt aan een sterk en toekomstbestendig bedrijf.

Lees ons blog over waarom je duurzaamheidsstrategie van belang is om talent aan te trekken.

Top 5 Risico’s van een Duurzaamheidsstrategie

Elk plan heeft zijn uitdagingen, en een duurzaamheidsstrategie is geen uitzondering. Hier zijn de top 5 risico’s die je kunt tegenkomen en tips om ze te overwinnen:

 • Hoge initiële kosten: Duurzaam worden kan in het begin duur zijn. Je moet misschien investeren in nieuwe technologieën of processen. Maar onthoud, deze investeringen betalen zich vaak terug door lagere operationele kosten en meer efficiëntie op lange termijn.
 • Weerstand binnen de organisatie: Niet iedereen staat misschien te springen om verandering. Het is belangrijk om te communiceren waarom deze veranderingen nodig zijn en iedereen te betrekken bij het proces. Laat zien hoe duurzaamheid ook hun werk en het bedrijf als geheel ten goede kan komen.
 • Complexe regelgeving: De regels rond duurzaamheid kunnen ingewikkeld zijn en verschillen per regio. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wetgeving en, indien nodig, experts in te schakelen om ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet.
 • Onzekere resultaten: De voordelen van een duurzaamheidsstrategie zijn soms pas op lange termijn zichtbaar. Blijf gefocust op je doelen en onthoud dat duurzaam succes tijd kost om te bouwen. Het is belangrijk om kleine overwinningen te vieren en het momentum gaande te houden.
 • Verandering in marktbehoeften: De markt en technologieën veranderen snel. Wat vandaag duurzaam is, kan morgen verouderd zijn. Blijf flexibel en open voor nieuwe ideeën en technologieën. Houd de trends in de gaten en wees bereid je strategie aan te passen als dat nodig is.

Hoewel deze risico’s uitdagend kunnen zijn, zijn ze niet onoverkomelijk. Met de juiste planning, communicatie en betrokkenheid van je team, kun je deze hindernissen overwinnen en je bedrijf succesvol duurzamer maken. Onthoud dat de reis naar duurzaamheid een proces is van constante verbetering en aanpassing.

Laat deze risico’s je niet weerhouden om met je duurzaamheidsplan om te beginnen. Je klanten, medewerkers en investeerders zullen hiernaar blijven vragen. En je concurrenten zijn hier ook mee bezig. Niets doen is geen optie.

Belangrijkste Acties voor Duurzaamheid

Begin met interne communicatie en een cursus over duurzaamheid. Leg uit wat de belangrijkste begrippen zijn en waarom het van belang is voor de onderneming en alle betrokkenen. Vergeet in deze opleiding ook je klanten en toezichthouders niet. Het is van belang dat iedereen dezelfde taal spreekt.

Milieu

Het beschermen van onze planeet is cruciaal. Hier zijn zeven acties die je bedrijf kan nemen:

 • Verminder energieverbruik: Schakel over op groene energie en verbeter de energie-efficiëntie van je gebouwen.
 • Minimaliseer afval: Zet programma’s op voor recycling en compostering. Verminder verpakkingen en gebruik gerecyclede materialen.
 • Duurzaam watergebruik: Implementeer waterbesparende technieken en systemen voor het hergebruiken van water.
 • Verminder emissies: Werk aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van je bedrijf door efficiënter transport en productieprocessen.
 • Bescherm natuurlijke hulpbronnen: Zorg voor duurzaam beheer van de grondstoffen die je gebruikt.
 • Bevorder biodiversiteit: Ondersteun projecten die lokale flora en fauna beschermen en herstellen.
 • Groenere producten en diensten: Ontwikkel producten die milieuvriendelijker zijn in gebruik en aan het einde van hun levenscyclus.

Mensen

Een eerlijke en inclusieve behandeling van iedereen die door je bedrijf wordt geraakt:

 • Werknemerswelzijn: Zorg voor veilige, gezonde werkomstandigheden en eerlijke lonen.
 • Diversiteit en inclusie: Creëer een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.
 • Opleiding en ontwikkeling: Bied kansen voor werknemers om te leren en te groeien in hun carrière.
 • Betrokkenheid van de gemeenschap: Ondersteun lokale gemeenschappen door vrijwilligerswerk en donaties.
 • Klanttevredenheid: Luister naar je klanten en streef naar producten en diensten die hun leven verbeteren.
 • Eerlijke handel: Zorg ervoor dat je leveranciers eerlijke werkomstandigheden en lonen bieden.
 • Privacy en gegevensbescherming: Bescherm de persoonlijke informatie van je klanten en werknemers zorgvuldig.

Goed bestuur

Sterk bestuur is de basis van een duurzaam bedrijf:

 • Transparantie: Wees open over je bedrijfspraktijken, successen en uitdagingen.
 • Ethisch zakendoen: Handhaaf hoge ethische normen in al je zakelijke transacties.
 • Risicomanagement: Identificeer en beheer de risico’s die duurzaamheid kunnen beïnvloeden.
 • Stakeholderbetrokkenheid: Luister naar en werk samen met alle partijen die belang hebben bij je bedrijf.
 • Duurzaamheidsverslaglegging: Rapporteer regelmatig over je duurzaamheidsdoelen en -prestaties.
 • Bestuursstructuur: Zorg voor een bestuursstructuur die duurzaamheid ondersteunt en bevordert.
 • Lange termijn planning: Focus op langetermijnwaarde boven kortetermijnwinst.

Door deze acties te ondernemen, kan je bedrijf een positieve impact hebben op de wereld, terwijl je ook bouwt aan een sterke en veerkrachtige onderneming.

Medewerkers en Duurzaamheid

Vijf Tips voor Betrokkenheid van Medewerkers bij de Duurzaamheidsstrategie

 1. Maak het persoonlijk: Laat zien hoe duurzaamheid verband houdt met het werk van elke medewerker. Organiseer sessies waarin je uitlegt hoe hun dagelijkse taken bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf.
 2. Luister en betrek: Moedig medewerkers aan om met hun eigen ideeën te komen over hoe het bedrijf duurzamer kan werken. Dit kan via brainstormsessies, suggestieboxen of regelmatige meetings over duurzaamheid.
 3. Bied training en onderwijs aan: Organiseer workshops en trainingen over duurzaamheid. Kennis is kracht, en door medewerkers te onderwijzen, empower je ze om duurzame beslissingen te nemen.
 4. Creëer duurzaamheidsteams: Stel teams samen die verantwoordelijk zijn voor het bedenken en implementeren van duurzaamheidsinitiatieven. Dit verhoogt de betrokkenheid en geeft medewerkers de kans om direct bij te dragen.
 5. Erken en beloon: Herken en beloon de inspanningen van medewerkers op het gebied van duurzaamheid. Dit kan variëren van een eenvoudige dankjewel tot een beloningssysteem voor duurzame initiatieven.

Tien Tips voor Dagelijkse Duurzame Praktijken in het Werk

 1. Reduceer papiergebruik: Moedig dubbelzijdig afdrukken aan of ga zo veel mogelijk digitaal.
 2. Schakel uit: Zet computers, schermen en lichten uit wanneer ze niet in gebruik zijn.
 3. Recycle en composteer: Zet systemen op kantoor op voor recycling en, indien mogelijk, compostering.
 4. Gebruik duurzame transportopties: Stimuleer fietsen, openbaar vervoer of carpoolen naar het werk.
 5. Verminder watergebruik: Installeer waterbesparende apparaten en moedig bewust watergebruik aan.
 6. Kies voor duurzame materialen: Gebruik herbruikbare koffiebekers, waterflessen en ander kantoorartikelen.
 7. Eet duurzaam: Moedig het eten van lokale, seizoensgebonden en plantaardige voeding aan.
 8. Verminder, hergebruik, recycle: Pas deze drie R’s toe in alle aspecten van je werk (Reduce, Re-use en Recycle).
 9. Deel je kennis: Deel tips en trucs voor duurzaamheid met collega’s.
 10. Doe mee aan lokale duurzaamheidsinitiatieven: Neem als team deel aan lokale schoonmaakacties, boomplantdagen of andere milieu-initiatieven.

Door deze tips te volgen, creëer je een werkplek die niet alleen productiever en gezonder is, maar ook actief bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Inspirerende Voorbeelden van Duurzame Bedrijven

 1. Patagonia
 • Wat ze doen: Deze outdoor kledingfabrikant staat bekend om zijn inzet voor het milieu en sociale verantwoordelijkheid. Ze repareren kleding om verspilling tegen te gaan, gebruiken gerecyclede materialen, en steunen milieuprojecten over de hele wereld.
 • Waarom het inspireert: Patagonia laat zien dat je succesvol kunt zijn in de mode-industrie terwijl je toch goed doet voor de planeet.
 1. Interface
 • Wat ze doen: Een producent van modulaire vloerbedekking die zich heeft ingezet om hun CO2-voetafdruk drastisch te verminderen en te streven naar een volledig duurzame productie.
 • Waarom het inspireert: Interface bewijst dat grote industriële bedrijven radicale stappen kunnen zetten naar duurzaamheid en daarbij economisch succesvol kunnen zijn.
 1. Tesla
 • Wat ze doen: Tesla heeft de auto-industrie op zijn kop gezet met zijn elektrische voertuigen en inzet voor hernieuwbare energie.
 • Waarom het inspireert: Ze laten zien dat elektrische voertuigen niet alleen een duurzaam alternatief zijn, maar ook wenselijk en technologisch geavanceerd.
 1. Beyond Meat
 • Wat ze doen: Beyond Meat produceert plantaardige vleesvervangers die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook de gezondheid en dierenwelzijn ten goede komen.
 • Waarom het inspireert: Hun succes toont aan dat er een groeiende vraag is naar duurzame voedselopties en dat innovatie in de voedselindustrie mogelijk is.
 1. IKEA
 • Wat ze doen: Deze wereldberoemde meubelgigant zet zich in voor duurzaamheid door te investeren in hernieuwbare energie, het verminderen van afval en het aanbieden van duurzamere producten.
 • Waarom het inspireert: IKEA laat zien dat grote retailers een sleutelrol kunnen spelen in de overgang naar een duurzamere toekomst door duurzaamheid toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Elk van deze bedrijven laat op zijn eigen manier zien dat duurzaamheid en succes hand in hand kunnen gaan. Ze bewijzen dat bedrijven een krachtige impuls voor positieve verandering kunnen zijn, ongeacht hun grootte of industrie.

Duurzaamheidsstrategie en CSRD

Wat is CSRD?

CSRD, of de Corporate Sustainability Reporting Directive, is regelgeving van de Europese Unie die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het doel is om meer transparantie te bieden over de impact van bedrijven op milieu en samenleving. Hierdoor kunnen investeerders, klanten en andere stakeholders beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Voor wie is CSRD relevant?

De CSRD is relevant voor grote bedrijven die in de EU actief zijn, waaronder beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Vanaf 2023 moeten deze organisaties gedetailleerd rapporteren over hoe hun activiteiten invloed hebben op het milieu en sociale kwesties. Dit betekent dat als jouw bedrijf onder deze criteria valt, je moet beginnen met het voorbereiden van deze rapporten. Maar zelfs als je bedrijf niet direct onder de CSRD valt, is het nuttig om op de hoogte te zijn van deze richtlijnen, omdat ze de standaard zetten voor wat beschouwd wordt als goede duurzaamheidspraktijken.

Wat is de impact van CSRD op kleinere bedrijven?

Hoewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voornamelijk gericht is op grotere bedrijven binnen de EU, kan deze ook gevolgen hebben voor kleinere ondernemingen. Hier zijn een paar manieren waarop kleinere bedrijven de impact kunnen voelen:

 • Toeleveringsketen: Grote bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen, zullen waarschijnlijk duurzaamheidscriteria opleggen aan hun leveranciers. Dit betekent dat kleinere bedrijven die onderdeel zijn van de toeleveringsketens van grotere bedrijven, mogelijk moeten voldoen aan bepaalde duurzaamheidsstandaarden om zaken te kunnen blijven doen.
 • Marktkansen: Kleinere bedrijven die proactief duurzaamheidsmaatregelen nemen, kunnen zich onderscheiden en nieuwe marktkansen creëren, vooral als duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten en zakelijke klanten.
 • Investering en financiering: Naarmate investeerders en financiële instellingen meer nadruk leggen op duurzaamheid, kunnen kleinere bedrijven die duurzaamheidsinitiatieven implementeren, gemakkelijker toegang krijgen tot financiering.
 • Regelgevingsvoorbereiding: Door nu aandacht te besteden aan duurzaamheidsrapportage en -praktijken, kunnen kleinere bedrijven beter voorbereid zijn op toekomstige regelgeving die hen direct zou kunnen raken.

Kortom, hoewel de directe verplichtingen van de CSRD misschien niet gelden voor kleinere bedrijven, zijn de indirecte effecten en de bredere beweging richting duurzaamheid zeker relevant. Proactief inspelen op deze trends kan kleinere bedrijven een concurrentievoordeel bieden en hen helpen voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen.

Overeenkomsten en verschillen Duurzaamheidsstrategie en CSRD

AspectDuurzaamheidsstrategieCSRD
DoelHet ontwikkelen van een bedrijfsmodel dat op lange termijn zowel ecologisch, sociaal als economisch duurzaam is.Het verbeteren van de transparantie van duurzaamheidsinformatie, zodat stakeholders beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
FocusBreed (milieu, sociaal, economisch)Voornamelijk gericht op verslaglegging en transparantie van duurzaamheidsprestaties.
VerplichtingNiet verplicht, maar strategischVerplicht voor grote bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen in de EU.
VoordelenVerbeterde merkreputatie, kostenbesparingen, innovatie, risicobeheersing.Verbeterde transparantie kan leiden tot betere beoordeling door investeerders en stakeholders.
UitdagingenKan bij implementatie van nieuwe processen hoge kosten met zich meebrengen, vereist mogelijk organisatorische verandering.Vereist gedetailleerde rapportage en kan complex zijn om aan de regelgeving te voldoen.
ImplementatieFlexibel, afhankelijk van ambitie en bedrijfsdoelen.Strenge richtlijnen en rapportagevereisten.
BetrokkenheidKan het hele bedrijf omvatten.Focus op rapportage door specifieke afdelingen of teams. Directie en toezichthouders moeten rapportage goedkeuren.

Duurzaamheidsstrategie en B-Corp

Wat is B-Corp?

B-Corp, of B Corporation, is een certificering voor bedrijven die niet alleen streven naar winst, maar ook een positieve impact willen maken op de maatschappij en het milieu. Deze certificering wordt verstrekt door B Lab, een internationale non-profitorganisatie, en staat voor een hoge standaard van transparantie, verantwoordelijkheid, en prestatie op het gebied van sociale en ecologische impact.

Voor wie is B-Corp relevant?
B-Corp is relevant voor elk type bedrijf, groot of klein, in elke sector, dat zich inzet voor het behalen van duurzaamheidsdoelen en het maken van een positieve impact op de wereld. Het is bijzonder relevant voor bedrijven die:

 • Willen aantonen dat ze meer dan alleen winst nastreven.
 • Zich willen onderscheiden van concurrenten door hun inzet voor sociale en milieuverantwoordelijkheid.
 • Toegang willen krijgen tot een gemeenschap van gelijkgestemde bedrijven en netwerkmogelijkheden.
 • Hun geloofwaardigheid en transparantie naar klanten en partners willen versterken.
 • Geïnteresseerd zijn in het aantrekken van talent dat op zoek is naar werkgevers met sterke waarden en principes.

Het behalen van een B-Corp certificering is een rigoureus proces dat een grondige beoordeling van het bedrijfsbeleid, de praktijken en de impact omvat. Bedrijven moeten voldoen aan bepaalde vereisten en scoren op gebieden zoals milieu, gemeenschap, klanten, werknemers en bestuur. Voor bedrijven die zich echt inzetten voor het maken van een verschil, biedt de B-Corp certificering een krachtige manier om hun toewijding en prestaties op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid aan te tonen.

Overeenkomsten en verschillen Duurzaamheidsstrategie en B-Corp

Aspect Duurzaamheidsstrategie B-Corp
Doel Het ontwikkelen van een bedrijfsmodel dat op lange termijn zowel ecologisch, sociaal als economisch duurzaam is. Het certificeren van bedrijven die aan hoge normen van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid, en transparantie voldoen.
Focus Breed (milieu, sociaal, economisch) Focus op het voldoen aan specifieke standaarden voor duurzame bedrijfspraktijken.
Verplichting Niet verplicht, maar strategisch Vrijwillig, maar vereist voldoen aan strenge criteria.
Voordelen Verbeterde merkreputatie, kostenbesparingen, innovatie, risicobeheersing. Sterke merkdifferentiatie, erkenning als leider in duurzaamheid, aantrekken van gelijkgestemde klanten en werknemers.
Uitdagingen Kan bij implementatie van nieuwe processen hoge kosten met zich meebrengen, vereist mogelijk organisatorische verandering. Het certificeringsproces kan tijdrovend en uitdagend zijn, vereist voortdurende inzet.
Implementatie Flexibel, afhankelijk van ambitie en bedrijfsdoelen. Moet voldoen aan de B-Corp assessment criteria en doorlopende verbetering tonen.
Betrokkenheid Kan het hele bedrijf omvatten. Vereist betrokkenheid van het hele bedrijf en commitment aan de B-Corp principes.

De tabellen tonen aan dat zowel CSRD als B-Corp certificering een belangrijke rol kunnen spelen in het versterken en valideren van de duurzaamheidsstrategieën van bedrijven. Ze bieden frameworks die bedrijven kunnen helpen hun duurzaamheidsdoelstelling.

Conclusies en Samenvatting

We hebben een reis gemaakt door de wereld van duurzaamheid en gezien hoe belangrijk het is voor bedrijven vandaag de dag. Van het definiëren van duurzaamheid en het opzetten van een strategie, tot het implementeren en navigeren door de uitdagingen – elke stap is een kans om niet alleen goed te doen voor de planeet en haar mensen, maar ook om je bedrijf te versterken.

Belangrijke Punten

 • Duurzaamheid is Cruciaal: In een wereld waar consumenten, werknemers en investeerders steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid, is het cruciaal voor bedrijven om actie te ondernemen.
 • Strategie is de Sleutel: Een goed doordachte duurzaamheidsstrategie helpt bedrijven om hun inspanningen te focussen en te zorgen voor maximale impact.
 • Betrokkenheid van Medewerkers: Het succes van een duurzaamheidsstrategie hangt sterk af van de betrokkenheid en inzet van het hele team.
 • Voordelen en Uitdagingen: Hoewel er uitdagingen zijn, zoals initiële kosten en organisatorische weerstand, zijn de voordelen – zoals kostenbesparingen, verbeterde merkreputatie en risicobeheersing – te significant om te negeren.
 • Regelgeving en Certificering: Initiatieven zoals CSRD en B-Corp bieden kaders die bedrijven kunnen helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken en te valideren.

Aanmoediging voor Bedrijven

Nu is het moment voor actie. De reis naar duurzaamheid is niet altijd gemakkelijk, maar het is een noodzakelijke en lonende activiteit. We moedigen alle bedrijven aan om hun duurzaamheidsstrategie te maken en te implementeren. Als je dat doet met een aantal gemotiveerde collega’s is dat een inspirerende reis. En onthoud dat elke stap richting duurzaamheid een stap is richting een betere toekomst voor ons allemaal, voor je medewerkers en ook voor je klanten en leveranciers.

Door het integreren van duurzaamheid in het hart van je bedrijfsstrategie, bouw je niet alleen aan een veerkrachtiger en succesvollere onderneming, maar draag je ook bij aan een leefbaardere wereld voor toekomstige generaties. Laten we samenwerken aan een duurzamere toekomst.

Mail ons als je verder wilt praten over het maken en implementeren van je duurzaamheidsstrategie: info@stenton.nl

Duurzaamheidsstrategie FAQ

Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid gaat over het voldoen aan onze behoeften zonder de mogelijkheid van toekomstige generaties om aan hun behoeften te voldoen, in gevaar te brengen. Dit betekent zorgen voor de planeet, mensen eerlijk behandelen en economisch verantwoordelijk zijn.

Wat zijn de 3 P’s?
De 3 P’s staan voor People (mensen), Planet (planeet), en Profit (winst). Het idee is dat bedrijven moeten streven naar een evenwicht tussen sociale verantwoordelijkheid, milieubescherming en economische gezondheid.

Wat zijn knelpunten waar bedrijven tegenaan lopen als ze duurzamer willen worden? Bedrijven kunnen te maken krijgen met hoge initiële kosten bij het implementeren van nieuwe processen, gebrek aan kennis of expertise, weerstand binnen de organisatie, en het vinden van een balans tussen duurzaamheid en winst.

Welke bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk?
Alle bedrijven, groot en klein, in verschillende sectoren vinden duurzaamheid steeds belangrijker, omdat het helpt risico’s te beheren, innovatie te stimuleren, en tegemoet te komen aan de verwachtingen van klanten, medewerkers en financiers.

Wat is de kern van duurzaamheid?
De kern van duurzaamheid is het creëren van een evenwichtige aanpak die economische, sociale en milieudoelstellingen integreert om zowel nu als in de toekomst positieve impact te genereren.

Wat kun je als bedrijf doen aan duurzaamheid?
Bedrijven kunnen energieverbruik verminderen, afval reduceren, duurzame materialen gebruiken, sociaal verantwoord opereren en transparant zijn over hun duurzaamheidsprestaties.

Waarom vinden medewerkers duurzaamheid belangrijk?
Medewerkers waarderen werkgevers die bijdragen aan een positieve sociale en milieu-impact, omdat het hun werk zin geeft en aansluit bij hun persoonlijke waarden.

Vinden sollicitanten duurzaamheid van belang?
Ja, veel sollicitanten zoeken naar bedrijven die actief bijdragen aan duurzaamheid, omdat ze willen werken voor organisaties die hun waarden weerspiegelen.

Kijken investeerders ook naar duurzaamheid?
Investeerders letten steeds meer op duurzaamheid omdat het kan wijzen op lange termijn stabiliteit, innovatie en verminderde risico’s.

Nemen banken duurzaamheid mee in hun kredietbeoordeling?
Ja, banken beginnen duurzaamheid steeds vaker te overwegen bij kredietbeoordelingen, omdat duurzame bedrijven vaak als minder risicovol worden gezien.

Hoe kijken verzekeraars naar duurzaamheid?
Verzekeraars zien duurzame bedrijfspraktijken als een manier om risico’s te verminderen, vooral risico’s die gerelateerd zijn aan klimaatverandering en sociale onrust.

Wat is het verschil tussen duurzaamheid en MVO?
MVO, of maatschappelijk verantwoord ondernemen, is een onderdeel van duurzaamheid dat zich vooral richt op de sociale impact en ethische praktijken van een bedrijf. Vaak worden duurzaamheid en MVO ook als synoniemen gebruikt.

Wat is het verschil tussen duurzaamheid en ESG?
ESG staat voor Environmental, Social, and Governance, en verwijst naar de criteria die gebruikt worden om de duurzaamheidsinspanningen van een bedrijf te meten. ESG is dus een manier om de bredere duurzaamheid van bedrijven te beoordelen.

Wat is het verschil tussen duurzaamheid en B-Corp?
B-Corp is een certificering voor bedrijven die voldoen aan hoge normen van sociale en milieuprestaties. Het is een specifieke manier om de inzet van een bedrijf voor duurzaamheid te valideren.

Hoe maak je medewerkers bewust van duurzaamheid?
Informeer ze over de impact van hun acties, betrek ze bij duurzaamheidsinitiatieven, en vier successen samen. Trainingen en regelmatige communicatie over duurzaamheidsdoelen en -prestaties helpen ook om bewustzijn en betrokkenheid te vergroten.

Wat voor soorten duurzaamheid zijn er?
Er zijn verschillende soorten duurzaamheid, waaronder milieu-duurzaamheid (gericht op het beschermen van onze planeet), sociale duurzaamheid (gericht op mensen en gemeenschappen), en economische duurzaamheid (gericht op financiële stabiliteit en groei op lange termijn).

Wat zijn inspirerende voorbeelden van duurzame bedrijven?
Patagonia en Interface zijn twee voorbeelden van bedrijven die uitblinken in milieu- en sociale duurzaamheid. Tesla en Beyond Meat zijn ook inspirerende voorbeelden, elk met hun eigen benadering van duurzaamheid in hun industrie.

Wat zijn inspirerende voorbeelden van duurzame leiders?
Paul Polman, voormalig CEO van Unilever, is bekend om zijn inzet voor duurzaamheid en het bevorderen van bedrijfsmodellen die zowel economisch als sociaal waarde creëren. Greta Thunberg, hoewel geen traditionele bedrijfsleider, heeft wereldwijd aandacht gevraagd voor klimaatverandering en inspireert leiders om duurzame acties te ondernemen.

Wat is de R-ladder?
De R-ladder is een concept in afvalbeheer dat prioriteit geeft aan verschillende benaderingen van het omgaan met materialen om de impact op het milieu te minimaliseren. De treden van de ladder zijn Refuse (weigeren), Reduce (verminderen), Reuse (hergebruiken), Repair (repareren), Recycle (recycleren), en Recover (terugwinnen), waarbij de voorkeur uitgaat naar acties bovenaan de ladder omdat deze de meeste positieve impact hebben op het milieu.

Bronnen

Print Friendly, PDF & Email

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Can I help you?